Wij delen onze tips en tricks
Vlees bereiden en bewaren eenvoudig gemaakt
“Is mijn vlees te rood? Kan ik het nog een dag in de koelkast bewaren?” – Ken je dat gevoel dat je twijfelt over het bereiden van vlees of de bewaring ervan? Wij helpen je graag uit de nood en delen hieronder dan ook onze beste tips en tricks. Zo zeg je vaarwel tegen doorbakken en uitgedroogd vlees, want vlees bereiden wordt vanaf nu kinderspel voor iedereen. Wil je er dus zeker van zijn dat je je vlees zo optimaal mogelijk bewaard en bereid? Gebruik deze waardevolle informatie om het meeste uit onze hoogwaardige vleesproducten te halen.
Bereidingstips
Hou rekening met deze tips om vlees bereiden
Algemene tips voor vleesbereiding
- Breng het vlees op kamertemperatuur door het minimaal 30 minuten voor bereiding uit de koelkast te halen. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing.
- Het vlees kruiden en marineren kan wonderen doen voor de smaak. Voor het beste resultaat laat je het vlees minimaal 30 minuten tot enkele uren marineren.
- Vlees perfect bereiden? Maak gebruik van een vleesthermometer. Dit zijn alvast enkele richtlijnen voor de perfecte kerntemperatuur:
- Rundvlees (medium-rare): 52-55°C
- Varkensvlees: 60-70°C
- Gevogelte: 75-80°C
Tips om rundvlees te bereiden
- Een heerlijke stukje biefstuk bereiden? Dat doe je door het vlees kort op hoog vuur te bakken voor een mooie korst en het daarna enkele minuten te laten rusten onder folie voor een sappig resultaat.
- Vers stoofvlees maken? Kook dit langzaam op een lage temperatuur voor minimaal 2-3 uur, zodat het vlees boterzacht is.
Tips om varkensvlees te bereiden
- Hou je van een sappige karbonade? Bak of gril deze dan snel op hoog vuur. Laat het nadien voldoende rusten voor je het serveert.
- Een perfect stukje varkenshaas klaarmaken? Bak deze aan in een hete pan en gaar verder in de oven op 180°C tot een kerntemperatuur van 60-65°C.
Tips om gevogelte te bereiden
- Ervoor zorgen dat je kipfilet niet is uitgebakken? Bak deze kort op hoog vuur voor en gaar deze daarna verder op middelhoog vuur.
- Deel je graag met je familie een hele kip, maar heb je geen idee hoe je hieraan begint? Braad deze in de oven op 200°C. En het allerbelangrijkste? Bedruip de volledige kip regelmatig met braadvet voor een knapperige korst.
Ultieme tips om vlees te bereiden op de BBQ
- Hou rekening met indirecte hitte voor grotere stukken vlees. Zo vermijd je verbanding en kan je het vlees gelijkmatig garen.
- Wil je graag extra smaak toevoegen? Voeg rookhout toe. Het beste resultaat verkrijg je als je deze houtsnippers eerst even in water weekt.
Bewaartips
Het bewaren van vlees is even belangrijk als de bereiding ervan
Voorafgaand aan het bereiden van vlees is het van cruciaal belang dat je dit ook zo optimaal mogelijk bewaart. Maar hoe kan je dit nu het beste doen? Wij geven je hieronder onze tips mee. Hierdoor kan je vriesbrand en andere ongemakken vermijden bij het bewaren van vlees.
Algemene
tips
Alvorens je het vlees bereidt, kan je het het beste bewaren in de koelkast of de diepvries:
- Kort bewaren? Kies voor een koelkast met een temperatuur tussen 0-4°C.
- Langer bewaren (tot 6 maanden)? Kies dan voor een diepvries met een temperatuur van -18°C of lager. Zorg er hierbij voor dat het vlees luchtdicht verpakt is om vriesbrand te voorkomen.
Tips voor
koeling
Hoe lang kan je vlees nu echt bewaren? Hoe beter je het koelt en verpakt hoe langer je het kan bewaren:
- Korte periode? Bereid het vlees binnen 2-3 dagen na aankoop voor de beste kwaliteit.
- Langere periode? Wil je het langer bewaren dan is het van belang om dit luchtdicht te verpakken en in het vriezen.
Tips voor
bereid vlees
Vlees bereiden en het daarna bewaren? Kan dit? Ja, dit is mogelijk als je volgende tips toepast.
- In de koeling kan bereid vlees 3-4 dagen bewaard worden.
- In de diepvries kan bereid vlees 2-3 maanden worden bewaard.
Tips voor
ontdooien
Bereid vlees bewaren en later ontdooien, dat kan perfect. Volg hiervoor onderstaande tips.
- De koelkast methode, waarbij je het vlees enkele uren van tervoren uit de diepvries neemt en in de koelkast legt, zorgt nog steeds voor de meest veilige en gelijkmatige ontdooiing.
- Heb je het sneller nodig? Plaats het vlees in een verzegelde plastic zak en laat het in koud water ontdooien. Ververs het water elke 30 minuten.
Stel ons jouw vraag
Meer weten over vlees bereiden?
Heb je na deze tips nog vragen over het bereiden of bewaren van specifiek stuk vlees? Neem contact op via ons contactformulier of bel ons via +32(0)3 219 01 93. We helpen je te allen tijde graag verder.